Loading Next Level Tattoos Costi
  • Home
  • services-body-modification

Piercing

Next Level Tattoos Costi Next Level Tattoos Costi
Piercing sau body piercing (termen preluat din limba engleza, "to pierce" semnifica "a perfora") reprezinta gaurirea unor parti superficiale ale corpului uman cu scopul de a introduce obiecte din metal, os animal, pietre pretioase sau alte materiale, cu scop decorativ sau ritual.
Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au simtit nevoia sa-si decoreze si sa-si schimbe infatisarea corpului in cele mai diferite feluri. Piercing-ul este una dintre cele mai vechi si mai interesante forme de modificare a aspectului corpului. Se estimeaza ca aceasta tehnica este veche de peste 5.000 de ani. De obicei, piercing-ul era o forma de a reprezenta diferite calitati, precum bogatia, curajul si puterea. Cu timpul, aceasta tehnica a fost adoptata si adaptata in diferite culturi din intreaga lume.

Istoria piercing-ului in buric nu este una foarte clara. Faraonii egipteni isi faceau piercing in buric ca ritual initiatic, reprezentând un simbol al tranzitiei vietii de pe Pamânt catre eternitate. Istoria piercing-ului ombilical a fost de multe ori gresit interpretata, mai ales din cauza miturilor promulgate de Doug Malloy in pamfletul "Body & Genital Piercing in Brief". De exemplu, conform lui Jim Ward, colegul lui Malloy, acesta din urma sustinea ca in Egiptul Antic faraonii si familiile regale erau singurele persoane carora li se permitea sa poarte bijuterii in buric, deoarece acestea reprezentau pozitia lor suprema pe care o ocupau in societate. Toti oamenii simpli care incalcau aceasta regula erau omorâti, cu exceptia cazului când buricul lor era considerat perfect, fapt pentru care aveau sansa de a-si imbunatati statutul social. Cu toate ca aceasta interpretare istorica s-a raspândit si a devenit destul de populara, unele surse sustin ca nu exista dovezi concrete care sa ateste practicarea acestei forme de piercing.

Aparitia bikinilor in anul 1953 a revolutionat viata femeilor, odata cu eliberarea de hainele lor, si a provocat o agitatie destul de mare, deoarece buricul era considerat provocator, din cauza asemanarii acestuia cu organele genitale feminine. Mai târziu, in anii '80, Madonna recurgea la aparitii publice in care avea zona buricului expusa. Buricul era si este in continuare recunoscut ca o zona erogena a femeii, iar posibilitatea de a-si manifesta sexualitatea in vazul tuturor a dat femeilor mai multa putere si incredere de sine.
Procesul de emancipare a femeilor a continuat si in anii '90, când cercelul in buric a devenit o moda ce s-a raspândit cu rapiditate. Prima aparitie publica a unei femei ce purta piercing in buric este atribuita fotomodelului american Christy Turlington. Aceasta a urcat pe podium, in cadrul unui festival de moda din Londra din anul 1993, expunându-si buricul in care avea un cercel. Reactiile nu au intârziat sa apara, iar in ziua urmatoare Naomi Campbell a aparut si ea cu un astfel de accesoriu. Ulterior, cele doua fotomodele au participat impreuna la o emisiune a lui Isaac Mizrahi, unde si-au etalat piercing-urile. Apoi, alte vedete au adoptat acest tip de accesoriu feminin, printre primele fiind Madonna, Cher si Janet Jackson. De asemenea, popularizarea piercing-ului in buric este atribuita si videoclipului formatiei rock Aerosmith, la piesa "Cryin'". Videoclipul, difuzat intens de MTV si de alte posturi muzicale, prezinta povestea unei adolescente, interpretata de Alicia Silverstone, unde adolescenta incepe o perioada de nonconformism si de manifestare a propriei personalitati feminine, marcata simbolic de piercing-ul pe care si-l face in buric, la un salon specializat.
in anii urmatori, din ce in ce mai multe femei au inceput sa poarte cercel in buric. Piercing-ul ombilical este al doilea cel mai raspândit piercing intâlnit la femei, dupa piercing-ul in lobii urechii. Este una dintre putinele forme de piercing adoptate atât in rândul adolescentelor, cât si al femeilor adulte. Unul dintre motivele principale pentru care a devenit atât de popular si a intrat in cultura de masa este acela ca cercelul poate fi ascuns cu usurinta sub imbracaminte atunci când femeia nu doreste sa il expuna, in anumite circumstante si din diferite motive.
in România aparitia acestei mode s-a produs la sfârsitul anilor '90 si inceputul anilor 2000. intre primele femei care au avut aparitii publice in care si-au aratat cercelul din buric se numara Rocsana Marcu si Adina Halas. Ulterior, câteva cântarete de muzica pop si dance, precum Delia Matache, Lili Sandu, Andreea Antonescu sau Andreea Balan, au aparut in videoclipurile pieselor lor purtând piercing-uri in buric.

Femeile care aleg sa isi impodobeasca corpul cu o astfel de bijuterie au, de regula, o motivatie interioara. Motivele pentru care femeile poarta bijuterii corporale sunt variate, putând fi de ordin estetic, sexual, simbolic, spiritual:
- mod de infrumusetare a aspectului fizic, de a pune in evidenta corpul si zona pirsata.
- mod de sporire a sexualitatii;
- simbol al femeii moderne;
- simbol al feminitatii;
- mod de sporire a increderii de sine;
- mod de exprimare a personalitatii feminine;
- mod de exprimare a puterii si/sau invincibilitatii intr-un anumit context;
- simbol al rebeliunii, al nonconformismului (in special in cazul adolescentelor);
- mod de delimitare in cadrul unui grup sau in cadrul societatii;
- mod de exprimare a curajului;
- mod de exprimare a dorintei de dominare;
- simbol al independentei fata de barbat;
- simbol al emanciparii femeii in societate;
- simbol al unei intâmplari marcante in viata, etc.